Om Kristian Finborud

Kunstneren som forstår deg

KRISTIAN FINBORUD (f. 1964) er en av landets mest populære og folkekjære kunstnere. Gjennom å løfte frem store og små øyeblikk og med et lunt blikk fanger han på humoristisk vis den norske folkesjelen i ord og bilder. Motivene kommer frem gjennom en karakteristisk skisseaktig strek som sammen med en klar komposisjon og nesten abstrakte naturskildringer utgjør uttrykket han er kjent for.

Selve trykkeprosessen er en viktig del av Finboruds kreative prosess, og han legger ned mye tid i å utforske mulighetene i denne teknikken. Motivet etses først ned i en metallplate med en sterk syreoppløsning for å få frem dype spor i platen. På denne måten får det ferdige bildet mye stofflighet, i en slik grad at flatene ofte fremstår som en slags relieff.

Deretter gnis fargen inn i platen og trykkes under stort press på et fuktig papir. For hvert eksemplar settes fargen inn på nytt. Denne måten å trykke på gir mulighet for variasjon i fargen gjennom opplaget, derfor kan enkelte trykk være helt unike.

Håndtrykket originalgrafikk i små opplag

Håndtrykket originalgrafikk i små opplag

Bildet etses ned i en metallplate. Fargen gnis inn i platen og trykkes under stort press over på et fuktig papir. For hvert eksemplar må fargen settes inn på nytt. Både fremstillingen av platen og trykkingen er en tidkrevende prosess. Måten å trykke på gir mulighet for variasjon i fargen gjennom opplaget. Enkelte trykk kan derfor være helt unike. Det er ikke brukt datautstyr i fremstillingen av plater eller trykk. Det selges ikke mer enn 55 eks. av hvert motiv.

Motiver

Motiver

– Min motivkrets beveger seg fra høyfjellet til strandsonen. I dette voldsomme spennet mellom himmel og hav plasserer jeg mine figurer og ser hva som skjer. Det er godt de har ski på snøen og båt på havet. Og ikke minst: kald hvitvin og en god venn når de skal sitte på varme svaberg.

En etsning blir til

Kristian går i dybden på kunstprosessen – fra skisse til ferdig trykk.

Se kunstneren i aksjon

Bli med Kristian på akvarelltur til Skjolden for å male Wittgensteins hytte.

Gallerier med bilder av Finborud

På dette kartet finner du de fleste galleriene som formidler Kristian Finborud sine bilder i Norge. Trykk på fullskjermikonet i høyre hjørne hvis du sliter med å finne fram!

En skogens mann

Kristians refleksjoner om naturen, mennesket og kunsten.

Akvarelltur til Dyrvedalen på Voss

Bli med Kristian på kunstnerisk utflukt til Hedlo! Laget seinsommeren 2022.